Domotica Panel Herdi Installatie

Installatietechniek

Domotica


Domotica zal voor de meeste mensen een onbekend begrip zijn. Het woord domotica is afgeleid van twee dingen: Domus en tica. Domus is het Latijnse woord voor “huis”, en tica komt uit de woorden robotica, telematica en informatica.
Eigenlijk kunt u domotica dus ook huis/bedrijfs -automatisering noemen.
Via domotica kunnen alle elektronische apparaten en installaties via een centraal systeem met elkaar samenwerken, waardoor de mogelijkheden en voordelen enorm zijn.
Het doel van domotica is verhogen van het comfort, de flexibiliteit, de communicatie, de veiligheid en het duurzaam omspringen met energie verbruik.

Domotica in uw woning heeft de volgende raakvlakken:

 

      • Verlichting en huishoudelijke apparaten;
  • Klimaatbeheersing;
  • Beveiligingssystemen, zoals videobewaking;
  • Entertainmentsystemen, zoals audio, video en thuisbioscoop door het hele huis;
  • Communicatiesystemen: telefoon, intercom en Internet;
  • Datasystemen: meerdere Pc’s in een netwerk en bijbehorende apparatuur.

Met een domotica systeem kunnen alle apparaten op elkaar reageren.
Bijvoorbeeld: u zet een film op in de dvd-speler, de lichten dimmen automatisch, het surround sound schalt uit uw
geluidsinstallatie en de telefoon schakelt over op het antwoordapparaat. En zo zijn er nog enorm veel toepassingen. Dit kan uiteraard allemaal naar uw wensen geprogrammeerd worden.

Domotica werkt via een bussysteem. Aan een buslijn hangt het schakelapparatuur die via een ethernet koppeling geprogrammeerd kan worden. Omdat een domotica systeem zo is opgebouwd dat elk onderdeel van uw  installatie individueel is aangesloten, kunnen de functies van de onderdelen erg makkelijk gewijzigd worden. Wat eerst de schakelaar voor de lamp in de gang was, is binnen enkele ogenblikken de schakelaar voor uw gangkast. Waar nu uw halve interieur gesloopt moet worden om een wijziging in uw elektrische installatie te maken, kan met een domotica systeem een van onze programmeurs binnen enkele muisklikken uw installatie wijzigen. Dit bespaart u een hoop ongemak.

Domotica is dus erg toekomstvast, het houdt rekening met een woning die een andere indeling krijgt door de jaren heen. Een studeerkamer verandert in een slaapkamer voor de kinderen, de zolder wordt de nieuwe studeerkamer of een gedeelte van de woning wordt als zelfstandige woonruimte verhuurd. De infrastructuur van het huis moet op al deze veranderingen zijn voorbereid. Dat houdt in dat de technische infrastructuur geschikt  moet zijn voor het gebruik  van alle mogelijke toepassingen. Domotica  biedt de bewoners de mogelijkheid dat comfort te geven zonder dat ingrijpend hak of breekwerk nodig is.

Herdi kan uw domotica droom realiseren. Wij hebben ruime ervaring op het gebied van huis en bedrijf automatisering.